Dom > Novosti > Sadržaj
Xi Jinping otvara kineski deveti CPC nacionalni kongres i "nova era"
- Oct 17, 2017 -

Xi Jinping opens China's 19th CPC National Congress and 'new era'.jpg


Kineski predsjednik Xi Jinping otvorio je u srijedu 19. Nacionalni kongres Komunističke partije Kine (CPC), rekavši da je socijalizam s kineskim karakteristikama sada ušao u "novu ere".

U izveštaju o otvaranju na kineskom najvećem političkom događaju, Xi je izjavio da se pojavljuju novi izazovi i zahtjevi kako za ZKP tako i za državu.

Xi je izjavio da je primarna kontradikcija kineskog društva evoluirala da postane između "neujednačenog i neadekvatnog razvoja i sve većih potreba za boljim životom ljudi", izvještava Xinhua.

Smena znači da su ljudi gledali u rastuće potrebe ne samo u "materijalnim i kulturnim" područjima, što su opisane u prethodnoj principnoj kontradikciji, već zahtevaju više za "demokratiju, vladavinu zakona, pravičnost i pravdu, sigurnost i bolje okruženje".


Xi Jinping opens China's 19th CPC National Congress and 'new era1'.jpg

Xi, govoreći u glavnoj dvorani Velike sala naroda, pozvao je sve zemlje da zajedno rade na čistom i lijepom svijetu i riješavaju klimatske promjene kroz saradnju.

"Nijedna zemlja ne može sama da se bavi mnogim izazovima čovečanstva, nijedna zemlja ne može sebi priuštiti da se povuče u samozadovoljstvo", rekao je Xi.

Predsjednik Xi je izradio dvostepeni plan za Kinu, navodeći da će ZKP voditi zemlju da osnuje socijalističku modernizaciju do 2035. godine i da se do sredine XXI veka razvije u "veliku modernu socijalističku zemlju".


On je takođe obećao da će osigurati "veliku pobjedu" u borbi protiv korupcije CPC-a, koju je nazvao "najvećom pretnjom" sa kojom se stranka suočava ".


Xi Jinping opens China's 19th CPC National Congress and 'new era'2.jpg

Na međunarodnoj sceni, Xi je rekao da Kina neće nastaviti sa razvojem na račun interesa drugih i kineski razvoj ne predstavlja pretnju ni za jednu drugu zemlju.

Kina neće zatvoriti svoja vrata svetu, već će ona postati sve otvorena, rekla je Xi.

Više od 2.300 delegata prisustvuje Nacionalnom kongresu CPC-a 2017. godine, koji je najznačajniji politički sastanak u zemlji i održava se svakih pet godina. Tokom ovogodišnjeg skupa očekuje se novo rukovodstvo i biće izmijenjen Ustav Partije, prema dnevni list objavljen u utorak.