Dom > Novosti > Sadržaj
Kako zaštitni zid može sprečiti nesreće
- Aug 12, 2011 -


Usred nedavne vesti o zastrašujućem kolapsu dvostrukog krana 3. avgusta, koji je srušio više kuća i prodavnica u Holandiji, važnost sigurnosne kontrole nad krovom i dalje pokazuje da se ne može dovoljno naglasiti. Kranovi i dizalice su neophodni u mnogim građevinskim aplikacijama, kao što je izgradnja mosta u Holandiji gdje se desio ovaj nedavni kolaps. Nedostatak opreme i nepravilna upotreba dizalica izazivaju nesreće, imovinsku štetu, povrede i smrtne slučajeve svake godine. Sprovođenje bezbednosti nadzemnih dizalica koje prepoznaje opasnosti i pridržava se jednostavnih smjernica za inspekciju i sigurnost može smanjiti vjerovatnoću ovih nesretnih događaja.


How Overhead Crane Saftey Can Prevent Accidents.jpg

Opasnosti koje treba da pazite

■ Električne opasnosti. Dovođenje u kontakt sa električnim vodovima može biti smrtonosno; pravilo je da pretpostavimo da su sve linije uživo. Iako obično šteti osobi koja je u direktnom kontaktu sa kranom, postoji rizik od povrede drugih. Planiranje bezbednosti pre posla može biti od koristi u sprečavanju električnih opasnosti. Lokalni sigurnosni propisi će prikazati sigurno rastojanje između operatera i dalekovoda. Označavanje bezbedne udaljenosti sa trakom i znakovima može biti korisno za pružanje vizuelne pomoći operateru dizalica.

■ Preopterećenje. Zdrav razum govori da kran nikada ne sme biti preopterećen prosječnom kapacitetom; u suprotnom, rizikujete krah kranskog srušenja. Međutim, često se dešava kada iskusni operater odluči da veruje svom instinktu na koju vrstu opterećenja može nositi kran, umesto da prate procedure bezbednosti. Korišćenje sistema za merenje opterećenja i drugih tehnologija može pomoći u sprečavanju preopterećenja.

■ Side pull. Dizalice i dizalice dizajnirane su da podignu pravo i pravo prema Institutu proizvođača dizalica i Asocijacijama proizvođača krana Amerike. Bočna poteza može prouzrokovati da žičani užad izlazi iz žleba i ošteti ga strujanjem protiv bubnja ili preostalog užeta. Nije sasvim jasno da će konopac skočiti na bubanj, izazivajući ga da se opušta oko osovine i stavlja dodatni stres na konopac.

■ Padajući materijali. U svakom gradilištu uvek postoji rizik od pada materijala. Mehanički kvar, slipanje, oštećenje vida i nesposobnost u ime operatera dizalice su svi potencijalni uzroci. Važno je da radnici nose svoje čarape i da se angažuju u mjerama lične sigurnosti; Međutim, to često nije dovoljno da se spreči povreda ili smrtnost kada se opterećenje opadne.

■ Problemi sa kočenjem. Doprinosni faktor opasnosti od padajućih materijala je oslanjanje na drugo kočenje. Primarne i sekundarne kočnice su potrebne za sve dizalice, a električni dizalice imaju kočnicu bubanj ili disk kočnicu koja ne radi na sigurnom. To je da obezbedi da će kran nastaviti da drži svoje opterećenje ako se napajanje iznenada ugasi.

Sekundarne kočnice nisu neprobojne

Postoje dva glavna tipa sekundarnih kočnica, mehaničke kočnice i regenerativne kočnice. Mehaničke kočne opterećenja retko se koriste jer su skupe i generišu mnogo toplote. Regenerativne kočnice su češće, ali nisu dizajnirane da zadrže opterećenje u slučaju primarnog kočenja, već će smanjiti opterećenje pri standardnoj brzini rada.

Imajte na umu da bez obzira na vrstu sekundarne kočnice koja koristi kran ili dizalica, nije bezbedno hodati pod opterećenjem. Bez obzira na to da li opterećenje uzima kontrolisani pad ili samo pada, rezultati za bilo koga ispod opterećenja lako mogu biti fatalni. Odgovarajuća sigurnost nadzemnih krana pretpostavlja da se operater dizalice ne oslanja na pomoć sekundarnih kočnica.

Sigurnosni nadzemni kranovi pozivaju na dnevne preglede

Jednostavna provera bezbednosti zahteva od operatera da koristi svoje oči i uši i vodi evidenciju onoga što pronalazi. Vizualni pregled često može potvrditi da li:

■ Oblast je jasna

■ Dizalica izgleda operativno

■ Kran može biti potrebno popraviti

Takođe je važno provjeriti kako bi se osigurala konačna postojanja i funkcioniranje. Operatori krana bi trebali osigurati da dizalica radi u svim pravcima, a da se upute tastera podudaraju sa njegovim pokretima. Sigurnosni krugovi će biti onemogućeni i svi tasteri za usmeravanje će biti pogrešni ako se fazne snage slučajno povuku.

Iskusan operater može dosta da govori slušajući i kran, uključujući i neuobičajene zvuke pri pokretanju dizalice ili kretanje kolica i mosta. Nakon ispitivanja dizalice i pregledavanja kontrolne liste, obavezno dokumentujte sve izmene ili bilo šta neobično.

Većina, ako ne i sve nesreće povezane sa upotrebom krovnih dizalica, lako se sprečavaju obraćajući pažnju na potencijalne opasnosti, vršeći dnevne preglede i samo koristeći zdrav razum.